2023-06-21
Sill är kärlek
Traditionen att plocka sju sorters blommor och hoppa över sju gärdsgårdar sägs resultera i en dröm där vi får reda på vårt livs kärlek. Det är ingen syssla för den äventyrliga. Sju sillar däremot, det är kittlande.
Inför varje midsommar dyker det upp nya, spännande recept på sill. Vissa höjs till skyarna medan andra faller platt till marken. Vi är övertygade om att nya recept bidrar till att stärka sillens närvaro på midsommarbordet och utan detta progressiva smakjonglerande hade livet sett mycket tråkigare ut.
Därför vill vi på Change bjuda på sju sillrecept (och ett vegetariskt)! Se det som ett tecken på kärlek och ett alternativ till att hoppa över grannens gärdsgård. Varför drömma om pirret i magen när du kan uppleva den istället? Glad midsommar!
Silly Vanilly
1 fp 5-minuterssill (420 g)
2 dl crème fraîche
2 msk hummerfond
4 tsk honung
3 citroner
0,5 dl pressad citron
1 vaniljstång
Häll av sillen och låt den rinna av ordentligt
Blanda crème fraîche med hummerfond och honung i en skål
Tvätta citronerna noga, riv skalet och blanda ner i såsen
Pressa 0,5 dl citronsaft och blanda ner
Skåra vaniljstången och skrapa ner kärnorna i såsen. Låt även stången följa med
Vänd ner sillen och blanda.
Låt gärna stå i glasburk till nästa dag innan servering
Trädgårdsmästaren
1 förpackning 5-minuterssill (420 g)
½ dl ättiksprit 12%
1,5 dl socker
1,5 dl vatten
25 g rabarber, skivad i bitar
8 svartpepparkorn
½ citron
1 rödlök, skivad
25 g rabarber, skivad i bitar
1 knippe dill
1 knippe gräslök
10 blad kirskål
1 msk senapsfrö
Koka upp ättikssprit, socker, vatten, rabarber och pepparkorn. Koka tills sockret löst sig, låt sedan svalna
Plocka ur rabarberbitarna ur lagen, pressa i en halv citron
Skiva rödlök och rabarber tunt. Finhacka gräslök och dill. Sila av lagen från sillen
Varva sill, lök, rabarber, dill, kirskålblad och senapsfrön i en glasburk. Häll över rabarberlagen
Låt gärna stå till nästa dag innan servering
Sill Kaprao
1 fp 5-minuterssill (420 g)
1 salladslök
1 färsk röd chili
1 kruka färsk koriander
1 lime
1 tsk riven färsk ingefära
0,5 krm Salt
1 tsk flytande honung
3 dl gräddfil
Häll av sillen och låt den rinna av ordentligt och lägg den i en skål
Strimla salladslöken fint, kärna ur och hacka chilin och plocka korianderbladen
Lägg i lök, chili, nästan alla korianderblad, limezest, ingefära och salt i skålen med sillen
Ringla över honungen och vänd ner gräddfilen
Garnera med resten av korianderbladen. Låt gärna stå till nästa dag innan servering
Rauken
1 fp 5-minuterssill (420 g)
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 g saffran
1 vitlöksklyfta
1 näve björnbär
1 kruka dill
Koka en 1-2-3 lag
Låt saffranen dra i 2 msk uppkokat vatten
Skiva vitlöken tunt och blanda ner saffran och vitlök i lagen och låt svalna
Häll av sillen och låt den rinna av ordentligt
Addera sill, grovhackad dill och björnbär efter smak
Låt gärna stå till nästa dag innan servering
Sillshimi
1 fp 5-minuterssill (420 g)
25 g färsk ingefära
3 lagerblad
2 dl Ponzu Lemon
1 dl Sushi-risvinäger
Häll av sillen och låt den rinna av ordentligt
Skala och skär ingefäran i tunna strimlor. Varva sill och ingefära i en glasburk. Lägg i lagerbladen
Häll över ponzu och risvinäger så att det täcker sillen. Strö över chiliflakes
Låt gärna stå till nästa dag innan servering
Servera gärna sillshimin med gurka, koriander, chili, soja och wasabi
Gin & Juice
1 fp 5-minuterssill (420 g)
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 lagerblad
2 msk mortlade enbär
10 svartpepparkorn
1/2 dl gin
1 rödlök
1 citron
1/2 gurka
Koka upp ättika, socker, vatten, lagerblad, enbär och svartpeppar i en kastrull. Låt svalna och rör ner gin
Tvätta citronen noga. Skiva citron, lök och gurka tunt
Häll av sillen och låt den rinna av ordentligt
Varva sill, lök, citron och gurka i en väl rengjord burk
Häll på den kalla lagen
Låt gärna stå till nästa dag innan servering
Sillesto!
1 fp 5-minuterssill (420 g)
2 krukor basilika
40 g pinjenötter
2 vitlöksklyftor
1,5 dl finriven parmesan
1 dl olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Rosta pinjenötterna gyllenbruna och låt svalna
Mixa alla ingredienser till en slät pesto
Häll av sillen och låt den rinna av ordentligt
Rör ner sillen i peston
Buon appetito!
Kung Havtorn
250 g färsk kungsmussling
Smör att steka i
1 msk ättikssprit
1 dl vatten
2 msk socker
2 tsk salt
2 tsk rapsolja
1 knippe dill
0,75 dl havtorn (finns fryst)
Skär svampen i lagom stora sillbitar. Stek i smör utan att svampen tar färg
Koka upp lag på ättikssprit, vatten, socker och salt. Låt lagen svalna något. Tillsätt olja och rör om
Varva svamp, dill och havtorn i en ren glasburk
Häll över lagen. Låt gärna stå till nästa dag innan servering